HISTÒRIA DE L'ESCOLTISME

ELS INICIS

BADEN POWELL

Sir Robert Baden-Powell, va néixer a Londres el 22 de febrer de 1857.

 

Es quedà orfe de  pare quan tenia 3 anys. A casa eren nou germans. Ell mateix deia: "no sé com la mare arribà a educar-nos a tots: ella m’ha ensenyat a anar pel món". 


Quan tenia 13 anys, ingressà a l’escola Charterhouse, on es féu remarcar per la seva vivacitat. Però no es pot pas dir que fos un estudiant brillant. Prop de l’escola hi havia un bosc, al qual els alumnes no els era permès d’anar. Malgrat tot, amb perill que l’expulsessin, BP s’endinsava moltes vegades en el bosc, i fou allà on ell mateix aprengué multitud de tècniques. Aprengué a caçar un conill amb una trampa i a coure’l en un foc tan petit que els professors no arribessin a veure’n el fum. Allí aprengué a fer servir eines fetes de fusta, a guaitar, a seguir una pista i a estudiar els animals en llibertat.

 

Malgrat uns resultats escolars tan fluixos, es presentà a examen d’ingrés a l’exèrcit. L’astorament fou general: d’entre set-cents candidats, b-p fou el segon. Això el permeté d’entrar directament a l’exèrcit, i s’hi féu notar. A l’índia, a l’àfrica del sud i a malta, tothom sabia que era un excel·lent oficial d’informacions, un home capaç de traspassar les línies de l’enemic per fer-se amb les informacions de l’enemic.

 

Es féu més i més famós: l’anomenaven impeesa, "el llop que mai no dorm", per les nombroses expedicions de reconeixement que feia, de nit, fins a les mateixes portes dels camps enemics. Havia après a disfressar-se de les formes més extravagants, com si fos un dibuixant als alps, mentre la tropa feia maniobres, o com si cacés papallones a la muralla de qualsevol fortificació. Si el feien presoner, els ensenyava els seus dibuixos i el deixaven anar.


Estava destinat a l’àfrica del sud i va ser enviat el 1899 a mafeking, una ciutat clau. Esclatada la guerra dels bòers, en va tenir al seu càrrec la defensa durant l’anomenat "setge de mafeking", fet que li comportà gran popularitat a anglaterra. En aquell setge s’havia donat responsabilitats a nois de 12 i 13 anys en tasques auxiliars (missatgers, etc.); BP reflexionà sobre la possible creació de joves exploradors per la pau que no tan sols actuessin en temps de guerra.

 

Aquesta experiència, fou recollida a aids to scouting (ajudes a l’exploració), que Baden-Powell escrigué el 1899, i que anava destinada principalment a militars adults. Aquest llibre, però, arribà a les llibreries d’Anglaterra i també havia tingut un gran acolliment en els cercles de l’ensenyament juvenil i que, a més, havia desvetllat l’interès d’un gran nombre de nois i noies, que l’escrivien per fer-li consultes sobre l’obra.


CONTACTE:

Carrer de Guitard, 8

08014 Barcelona

aejoanmaragall@agrupaments.escoltes.org


TAMBÉ ENS POTS TROBAR...FORMEM PART DE: